Műhelytitkok

Műhelytitkok

Panellakások varázslatos világa a 80-90-es években

2024. január 22. - FERENC.N

Panellakások varázslatos világa a 80-90-es években

 

A 46 négyzetméteres panellakások kicsiny, de praktikus terei egykor a 80-90-es években népszerűek voltak, és egyedi elrendezéssel rendelkeztek. Kicsit merüljünk el a múltba, lapozzunk vissza gondolatainkban, hogy milyen volt akkor egy panellakás, milyen volt a generálkivitelezés, miként volt berendezve, milyen tárgyakat használtuk, és hogyan zsúfoltunk be mindent  a lakásunkba.

A bejutás a lakásba általában egy központi előtéren, keresztül történt, ahol a cipőtárolás és egy kis gardrób helyet kapott. Innen nyíltak az egyes helyiségek, mindegyiküknek megvan a maga funkcionalitása és stílusa.

full-shot-modern-family-retro-style_23-2150595569.jpg

A konyha rendszerint a bejárat közelében helyezkedett el, gyakran egy kis étkezővel kombinálva. A konyhák mérete kisebb volt, de rendelkeztek minden alapvető konyhai felszereléssel és tárolóhellyel. A konyhai csemepeképek vagy a csempe marticák pedig nemcsak a funkcióra szolgáltak, hanem egyfajta művészi megnyilvánulásként is funkcionáltak. A geometrikus minták és élénk színek kombinációja varázsolta egyedivé és vidámmá a konyhák atmoszféráját. A konyhákban a bútorok egyszerre voltak praktikusak és divatosak. A konyhabútorok gyakran rendelkeztek az időszak jellegzetes színeivel, mint a bézs, sárga, zöld vagy piros. A csempék is hozzájárultak a konyha egyedi megjelenéséhez, gyakran élénk és kontrasztos színekben pompázva. Ezek a részletek együttesen egy olyan konyhát teremtettek, mely nemcsak a gasztronómia terén, de dizájn szempontból is emlékezetes volt.

A fürdőszoba a központi elrendezés részét képezte, gyakran az előszobából nyílt, és nem helytakarékos megoldásokkal, nagy káddal rendelkezett. A kis fürdőszobába nem sok minden kapott helyet, nagy hely kellett a mosógépnek és a centrifugának, két nagy masina volt. A kád felett helyezkedett el a hatalmas fregoli, ami fából készült.

A szobák falait virágos mintázatú tapéták borították, melyek szinte életre keltették az otthonokat. A nappali falai áradtak a színek és formák kavalkádjától, melyeket a virágok, levelek és más organikus elemek inspiráltak. Ezek a tapéták nem csupán a falakat díszítették, hanem egy egész érzéki élményt nyújtottak, visszaidézve az időt, amikor az otthonok megteltek élettel és színekkel. A lakásokat gyakran személyes emlékek és fotók díszítették. Az ezüst keretbe foglalt családi képek és emléklapok mint pld kiváló dolgozó, a falakon való büszkén való megjelenésükkel még otthonosabbá tették az otthonokat, és mindennapi életünket idézték. A falak másik oldalán egyik meghatározó elem volt a hatalmas méretű poszterek jelenléte, melyek a lakások központi dekorációi voltak. Ezek a poszterek olyan tájakat ábrázoltak, melyek távoli utazásokat idéztek fel: hegyek, tengerpartok és kék ég alatt pompázó tájak kis és nagy faházakkal. Ezek a dekorációk nem csak falakra kerültek, hanem a lakások lakóit is utazásra inspirálták, akár csak egy pillanatra is.
A nappalikban gyakran feltűnőek voltak a plüss és bársony kiegészítők. A párnák, pokrócok és szőnyegek bársonyos textúrája a lakóknak kellemes érzetet nyújtott, miközben hozzájárultak a helyszín színvilágának gazdagításához. A szőnyegek például szerves részét képezték a lakásoknak, és gyakran követték a kor divatját. Különböző mintákkal és színekkel díszített szőnyegek teremtették meg a lakásokban a kényelmes és meghitt atmoszférát. A szőnyegek nem csak a padlót fedték, hanem egyfajta művészeti kifejezésként is funkcionáltak. A hálószobák központjában álló hatalmas ágyak, amelyeknek fejemelő része kiválóan szolgált olvasásra vagy televíziózásra, eleganciával és kényelemmel töltötték meg a helyet. Az ágyneműk gyakran tükrözték az időszak színes és szerteágazó divatját, a virágos mintáktól a geometrikus formákig terjedve. A bútorok terén a lakásokat gyakran megtöltötték a nagyméretű, de stílusos bútorok. Az üvegajtós vitrinek például ideális helyet teremtettek az értékes porcelánok és dísztárgyak kiállítására. A fotelek pedig olyan kialakítással rendelkeztek, melyek ideálisak voltak a családok összejöveteleihez és kikapcsolódásához, vagy a műbőr puff ami ülőalkalmatosságnak funkcionált de valójában semmi értelme nem volt, de minden háztartásban volt akár kettő is, piros-fekete színben.
A félszoba, a gyerekszoba. Az emeletes ágyak, a szocialista típusú bútorok és a gyerekek lakásbeli elfárasztására szolgáló bordásfal, valamint a padlószőnyeg mind elengedhetetlen elemei voltak a gyerekszobáknak. A 80-as évek gyerekszobáiban számos egyéb jellegzetesség található volt. A színes műanyag játékok és építőkockák színes kavalkádja az öröm és kreativitás forrása volt. A falfelületeket plüssfigurák és poszterek díszítették, melyek híres rajzfilmek és popkultúrális ikonok karaktereit ábrázolták. A hordozható rádiók és a kis televíziók a szórakozás és fantázia birodalmába vezették a gyerekeket.

És erről se feledkezzünk meg, igen, a virágállványok az 80-90-es évek panellakásainak jellegzetes elemei voltak. Ezek az állványok az ablakok közelében voltak, ahol a virágok és növények színes pompáját kínálták az otthonoknak. A vasbetonból hegesztett állványok akkor dekoratívak voltak, de lehetővé tették az otthonok lakóinak, hogy néhány növényt gondozzanak, és egy kis zöldet hozzanak a lakásba. A virágállványok széles választékban kaphatók voltak, és különböző méretekben és stílusokban készültek, hogy alkalmazkodjanak az egyedi lakberendezési igényekhez. Ezek a kis zöld szigetek egyúttal a természet közelében tartották az otthonokat, hozzájárulva azok hangulatos és barátságos légköréhez. A virágállványok így egy szerves részét képezték azoknak a panel lakásoknak, amelyek az idővel sajátos stílusjegyekkel és emlékekkel gazdagodtak.

 

Ahogy visszanézünk ezekre az évekre, az 80-90-es évek panel lakásai, tapétái és bútorai olyan idők kreatív kifejeződéseit hozták elénk, melyek örökre beivódtak emlékezetünkbe , nem hagyhatjuk figyelmen kívül azokat a kis kiegészítőket és jellegzetességeket, amelyek még színesebbé tették ezeket az otthonokat. Ezen évtizedek lakberendezési stílusai és díszítési elemek olyan különleges atmoszférát teremtettek, melyek egyedülálló emlékeket hagytak ránk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://instrumentum.blog.hu/api/trackback/id/tr2518308549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása