Műhelytitkok

Műhelytitkok

AZ ESTRICH BETON ELŐNYEI

2024. január 08. - FERENC.N

AZ ESTRICH BETON ELŐNYEI

 

Bár a betonozás az építkezés egyik alapvető lépése, gyakran csak a generálkivitelező vagy a kőműves brigád feladataként tekintünk rá, majd izgatottan várjuk, hogy megszáradjon, és folytathassuk az építkezést vagy felújítást. Azonban a betonozás terén számos eldöntendő kérdés és előny-hátrány merül fel, és az estrich beton itt különleges szerepet játszik.

Miért éppen "estrich" beton?

Nem sok olyan betontípus van, amelynek a nevében a funkciója már előre el van rejtve, de az estrich beton esetében ez így van. A szó elsősorban padlót vagy padlózatot jelent, és kiejtése esztrih. Műszaki szempontból az estrich beton egyfajta fogadó réteg a ház alapja és a leendő burkolat között, körülbelül 2-8 centiméter vastagságban, tehát egyfajta "aljzatbeton".

De mi teszi előnyösebbé az estrich betont a sima betonhoz képest?

Miben különbözik az estrich beton a sima betontól?

Az estrich beton elsősorban összetételében különbözik a sima betontól. Míg a sima betonnál a lényeg a megfelelő sűrűség és nyomószilárdság, addig az estrich beton hangsúlyosabb, hogy stabil legyen, ellenálljon a húzásnak, a hajlításnak, és rendkívül sima, sík és egyenes felületet biztosítson. Emellett jó hővezető tulajdonságokkal is rendelkezik, ideális padlófűtés esetén.

Az estrich beton előnyei:

people-renovating-house-concept_53876-146192.jpg

Ellenáll a tartós nedvességnek: Az estrich beton kiválóan ellenáll akár tartós nedvességnek is, és könnyíti a lerakását, mivel nincs szükség locsolásra, ellentétben a hagyományos betonnal.

Könnyen teríthető: Az estrich beton könnyebben terül és teríthető, mint más aljzatbetonok, és a terítésben akár tömlők is segíthetnek, így nehezen hozzáférhető területeken is alkalmazható.

Gazdaságosabb: Az estrich beton nem feltétlenül olcsóbb, mint a hagyományos aljzatbeton, de az alapanyag miatt nem akasztja meg jelentősen az építési folyamatokat, így nincs hosszú állásidő.

Gyors kötés: Az estrich beton jelentős kötési idejét tovább lehet csökkenteni, ha speciális adalékanyagokat alkalmazunk.

Ajánlott padlófűtéshez: Az estrich beton kiváló hővezető képessége miatt ideális választás padlófűtéshez, és segíti a hő hatékony eloszlását.

Az estrich beton tehát számos előnnyel rendelkezik az aljzatbetonokhoz képest, amelyek alapján megfontolhatjuk annak alkalmazását építkezéseink során.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://instrumentum.blog.hu/api/trackback/id/tr1018298041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása