Műhelytitkok

Műhelytitkok

Az OSB lapok sokoldalú alkalmazása az építőiparban és bútorkészítésben

2024. február 20. - FERENC.N

Az OSB lapok sokoldalú alkalmazása az építőiparban és bútorkészítésben

 

Az Oriented Strand Board (OSB) lap egy olyan faforgácslemez típus, amelyet magas hőmérsékleten és nyomáson préselnek össze. Gyakran alkalmazzák az építőiparban és bútorkészítésben. Az OSB lap számos előnye van, beleértve a nagy szilárdságot és merevséget, valamint a kiváló hő- és hangszigetelést. Emellett vízállóak is, így ellenállnak a nedvességnek és a penésznek. Gyakran használják OSB lapokat padlók, falak és mennyezetek készítésére. Emellett bútorok gyártására is alkalmazzák, például asztalok, székek és polcok elkészítésénél. Az OSB lapok könnyen kezelhetők és feldolgozhatók. Jól vághatók, fúrhatók és csavarozhatók, ami nagy rugalmasságot biztosít különféle építőipari és bútorkészítési projektekben.

Milyen vastagok az OSB lapok?

Az OSB lapok változatos vastagságúak : A felhasználási területtől függően könnyű megválasztani a megfelelőt
6 mm: Zsaluzáshoz, csomagoláshoz és különböző fal- és mennyezetburkolatok kialakításához használják.
8 mm: Szarufák alá és tető alsó síkjába építik be, az osb 8mm lapokat.
10 mm: Íves felületek zsaluzásához és strapabíró csomagolás elkészítésére alkalmas.
12 mm: Szállítóládák elkészítésére és könnyűszerkezetes és faházak oldalához választani.
15 mm: Külső és belső falelemként használható.
18 mm: Állványpadló és tetőtárcsa készítéséhez, valamint monolit zsaluzatokhoz.
22 mm: Szerelőcsíkokat és hevedereket készítenek belőle, de jól alkalmazhatók tető alá zsindelyként vagy akár más tetőfedő anyag alá hagyományos zsaluzatként.
25 mm: Teherhordó szerkezetek megépítésére használják.
30 és 40 mm: Nagy teherbírású alkalmazásokhoz, például padozatok, dobogók vagy padlóalátétek esetén.

Ezek a vastagságok csak irányadóak, és a tényleges vastagság a gyártótól és a terméktől függően változhat.

 flat-lay-natural-wooden-texture.jpg

Mi a teherbírása egy átlagos OSB lapnak?

Az OSB lapok teherbírása nagymértékben függ a lap vastagságától és a felhasználás módjától. Az alábbiakban néhány példát találhat a különböző vastagságú OSB lapok teherbírására:

6-22 mm vastagságú OSB lapok: Ezek a lapok számos alkalmazásra használhatók, beleértve a fal- és mennyezetburkolást, zsaluzást, valamint a szarufák alá való beépítést. Ezek a lapok jól terhelhetők, és már a kevésbé vastag OSB-t is gyakran alkalmazzák raklapként, vagy nagyobb rakományok szállításához szükséges strapabíró ládákat készítenek belőlük.
30-40 mm vastagságú OSB lapok: Ezeknek a lapoknak az extra nagy teherbírása miatt ritkább alátámasztással is kiválóan funkcionálnak. Gyakran használják nagy teherbírású alkalmazásokhoz, például padozatok, dobogók vagy padlóalátétek esetén.

Fontos megjegyezni, hogy az OSB lapok teherbírása függ a gyártótól és a terméktől, ezért mindig érdemes konzultálni a gyártóval vagy a forgalmazóval a pontos teherbírás meghatározása érdekében.

A bejegyzés trackback címe:

https://instrumentum.blog.hu/api/trackback/id/tr4418330013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása