Műhelytitkok

Műhelytitkok

Mi az a LED?

2024. február 15. - FERENC.N

Mi az a LED?

 

A LED, vagyis a fénykibocsátó dióda, egy félvezető anyagokból készült fényforrás. A LED teljes elnevezése angolul Light Emitting Diode. Az első, gyakorlatban is látható fényű LED-et Ifj. Nick Holonyak fejlesztette ki 1962-ben. A dióda által kibocsátott fény színe a félvezető anyag összetételétől és ötvözőitől függ. A LED működése során a diódára adott áramforrás a dióda anyagában levő atomok elektronjait gerjeszti, amitől azok nagyobb energiaszintű elektronpályára lépnek, majd miközben visszatérnek eredeti helyükre, fotonokat bocsátanak ki. A LED-ek előnyei közé tartozik, hogy alacsony áramerősséget és feszültséget igényelnek a kimeneti fény előállításához, kicsi a fogyasztásuk, kevéssé melegszenek, nagy a kapcsolási sebességük, kis helyen elférnek, ütésállók és nagy az élettartamuk.

13475.jpg

 A ledes lámpa egy modern világítási technológia, amely a fénykibocsátó diódák (LED) használatán alapul. A LED-ek kis méretük, hosszú élettartamuk és energiahatékonyságuk miatt váltak népszerűvé a világítási iparban. A LED-es spot lámpák kiválóan alkalmasak a célzott világításra. Ezek a lámpák kis, intenzív fényforrást biztosítanak, amelyet gyakran használnak kiemelt területek, mint például műalkotások vagy dekorációs elemek megvilágítására. A LED-es spot lámpák energiahatékonyak, hosszú élettartamúak és minimális hőt termelnek, ami csökkenti a tűzveszély kockázatát. A konyhai pultmegvilágítók szintén LED technológiát használnak. Ezek a lámpák a munkalapok alá vannak szerelve, hogy közvetlen világítást biztosítsanak a főzőterületen. A LED-es konyhai pultvilágítók javítják a láthatóságot, ami segít a biztonságos és hatékony főzésben. Ezek a lámpák nem csak a világítási igényeket elégítik ki, hanem hozzájárulnak a környezetvédelemhez is azáltal, hogy kevesebb energiát használnak és kevesebb hulladékot termelnek. A LED-es világítástechnológia további fejlődése várhatóan további innovációkat és alkalmazásokat fog hozni a világítási iparban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://instrumentum.blog.hu/api/trackback/id/tr5318326377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása